ΗΒ: Πάνω από ένα εκατ. πολίτες κόβουν το κάπνισμα λόγω Covid-19

Ενθαρρυντικά τα ευρήματα νέας έρευνας, σύμφωνα με την οποία πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο έπαψαν να καπνίζουν κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Μία αγγλική καμπάνια – #QuitforCovid – που σχεδιάστηκε για να βοηθήσει και να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να πάψουν το κάπνισμα, διεξήγαγε έρευνα σύμφωνα με την οποία πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες σταμάτησαν τη βλαβερή αυτή συνήθεια από τότε που ξέσπασε η πανδημία.

Η εκστρατεία οργανώθηκε από την Action on Smoking and Health (ASH), μια οργάνωση που μάχεται για την ευαισθητοποίηση κατά του καπνίσματος (βλέπε Κάπνισμα και Εγκυμοσύνη, Κάπνισμα και Ψυχική υγεία, Κάπνισμα και Περιβάλλον). Η καμπάνια καλούσε τους μεγαλύτερους σε ηλικία καπνιστές να διακόψουν καθώς η πανδημία του κορωνοϊού προκαλεί μεγαλύτερα προβλήματα σε άτομα των ηλικιακών τους ομάδων. Τα άτομα στην ηλικιακή ομάδα 16-29 ετών διέκοψαν το κάπνισμα σε ποσοστό υπερδιπλάσιο σε σχέση με τους καπνιστές άνω των 50 ετών. Σε ενημέρωσή της, η βρετανική κυβέρνηση, είχε επισημάνει ότι οι καπνιστές ενδέχεται να κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορωνοϊό σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Σύμφωνα λοιπόν με την τελευταία καμπάνια, αναφέρεται πως το 41% των ανθρώπων που σταμάτησαν το κάπνισμα το 2020, δήλωσαν ότι το έκαναν λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, δεν επιβεβαιώθηκε εάν αυτό οφείλεται εν μέρει στην δυσκολία πρόσβασης σε αγορά καπνού λόγω του lockdown ή στο κλείσιμο των μπαρ, όπου παρατηρούνται πολλοί κοινωνικοί καπνιστές.

Επιβεβαιωμένες έρευνες από επιδημιολογικές μελέτες συνέδεσαν το κάπνισμα με την αύξηση της πιθανότητας να εμφανίσει κανείς πιο σοβαρά συμπτώματα λόγω του κορονοϊού.

Ακόμη, μία έρευνα από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο Λονδίνου σχετικά με τα ποσοστά καπνιστών έδειξε ότι για πρώτη φορά από τότε που άρχισαν οι έρευνες, δηλαδή το 2007, φέτος παρατηρήθηκε ο πιο χαμηλός αριθμός καπνιστών στο Ηνωμένο Βασίλειο.