Πόσο ακίνδυνο είναι τελικά το «κοινωνικό κάπνισμα»;

Πόσο ακίνδυνο είναι το «κοινωνικό κάπνισμα»; Είμαι ασφαλής αν καπνίζω πέντε τσιγάρα τη μέρα;     

Υπερδιπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από πνευμονοπάθεια και σχεδόν εννιαπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο των πνευμόνων, σε σχέση με όσους δεν καπνίζουν καθόλου, αντιμετωπίζουν οι περιστασιακοί ή ελαφρείς καπνιστές, γνωστοί και ως «κοινωνικοί καπνιστές», σύμφωνα με νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η ίδια μέλέτη δείχνει πως ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο των πνευμόνων για όσους καπνίζουν λιγότερα από 10 τσιγάρα τη μέρα, δεν είναι σημαντικά χαμηλότερος από όσους καπνίζουν περισσότερα από 20 τσιγάρα τη μέρα.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, οι επιστήμονες τονίζουν πως η μείωση του τσιγάρου ή η αντικατάστασή του με ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν αποτελεί πραγματικά υγιεινή εναλλακτική λύση.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ηλεκτρονικό διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, ανέλυσαν στοιχεία για 18.730 άτομα με μέση ηλικία 61 ετών και σε βάθος 17 ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων 649 άνθρωποι πέθαναν από πάθηση των πνευμόνων (π.χ., εμφύσημα) και 560 από καρκίνο των πνευμόνων.

Μεταξύ των μη καπνιστών το ποσοστό θανάτων από παθήσεις των πνευμόνων πλην καρκίνου ήταν 1,8% και από καρκίνο των πνευμόνων 0,6%.

Συγκριτικά, μεταξύ των «κοινωνικών» καπνιστών (έως δέκα τσιγάρα ημερησίως) τα αντίστοιχα ποσοστά ήσαν 3,3% και 4,7%, ενώ στους βαρείς καπνιστές (πάνω από 20 τσιγάρα τη μέρα) ήταν 10,1% και 12,9%.

Η πιθανότητα ενός «κοινωνικού» καπνιστή -σε σχέση με ένα μη καπνιστή- να πεθάνει από πάθηση των πνευμόνων είναι δυόμισι φορές μεγαλύτερη, ενώ από καρκίνο των πνευμόνων 8,6 φορές μεγαλύτερη.

«Μπορεί κανείς να νομίζει ότι, αν καπνίζει λίγα μόνο τσιγάρα τη μέρα, αποφεύγει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο. Όμως, τα ευρήματα μάς δείχνουν ότι το κοινωνικό κάπνισμα είναι δυσανάλογα επιβλαβές. Το κάπνισμα είναι επικίνδυνο άσχετα με το αν κάποιος είναι βαρύς καπνιστής ή ελαφρύς. Συνεπώς, αν δε θέλετε να πεθάνετε από καρκίνο των πνευμόνων ή άλλη πάθηση των πνευμόνων, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι το κόψετε τελείως» τόνισε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Παλάβι Μπάλτε.